Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за
Коментари Харесай

КЕВР утвърди с 11% по-ниска цена на природния газ през януари

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на естествения газ за м. януари в размер на 77,60 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена " Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в " Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Комисията утвърди цената след осъществен анализ на импортираните през днешния ден от " Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни, формиращи цената на природния газ за м. януари. Те регистрират котировките на интернационалните газови пазари до 31 декември 2023 година в това число.

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за м. януари е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция “ /IGB/, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 40,33 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

" Булгаргаз “ е сключил за м. януари контракт за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговец от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане. В ценовия микс публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от рандеман от ПГХ " Чирен “.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. януари - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 77,60 лева./MWh е с 11,31 % по-ниска от цената на естествения газ през м. декември, която беше в размер на 87,50 лева./MWh.

" Намаляването на цената на природния газ в разгара на отоплителния сезон е добра вест за всички български консуматори, които потребявят синьо гориво “, разяснява ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов на откритото съвещание на 29.12.2023 година

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за м. януари 2024 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР